Gołąbki z kaszy gryczanej i grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE
Dzień wcześniej wieczorem namaczamy grzyby . Rano wstawiamy je do gotowania i gotujemy 30 minut , odcedzamy i siekamy dość drobno . W dużym garnku nastawiam wodę aby sparzyć kapustę wycinam kaczan w stożek i do środka zawsze sypie soli jak woda zaczyna wrzeć wbijam szpikulec w środek i obracam raz w lewo raz w prawo liście same schodzą wyjmuje i odkładam do przestygnięcia .
W osobnym garnku wstawiam do ugotowania kaszę gryczaną gotujemy jak na opakowaniu . Pieczarki myjemy i ścieram na tarce jarzynowej . Cebulę obieram i drobno siekam w kosteczkę na nie wielkiej ilości oliwy smażę najpierw cebulę jak jest już złota to dokładam starte pieczarki i smażę do momentu wyparowania wody , następnie dodaję posiekane grzyby i ugotowaną odcedzoną kaszę dokładnie wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprze. Na dużej desce kładę liść kapusty i wkładam farsz gryczany zawijam najpierw boki i robie rulon , tak postępuję z każdym liściem i farszem do momentu aż się skończy. Pozawijane gołąbki układam w naczyniu żaroodpornym i podlewam wodą wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 30 minut . Tak krótko bo wszystkie składniki są ugotowane chcę by bardziej zmiękła kapusta . Gotowe gołąbki układam na talerzu lub półmisku ja jeszcze posypałam je usmażonymi plastrami pieczarek zamiast sosu . Gotowe smacznego .
Porady
Gołabki można podać też z sosem grzybowym lub z sosem z zielonym pieprzem
Komentarze