Gołąbki z kaszy gryczanej z pieczarkami w sosie pomidorowym

4.49 (142 ocen)

  • 3 godz.

Gołąbki to jedna z naszych tradycyjnych potraw, tym razem z kaszą gryczaną.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Na gołąbki:
    1 średnia główka kapusty
    ok. 20 dag kaszy gryczanej - nie prażonej (2 torebki)
    2 razy tyle wody ile wynosi kasza
    5 dag pieczarek
    30 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego( może byc również z indyka)
    1 cebula
    sól, pieprz, vegeta
    tluszcz (u mnie olej)

    Sos pomidorowy:
    1 litr bulionu
    4-5 łyżek przecieru pomidorowego
    1 szklanka śmietany
    2 łyżki mąki
    oregano, bazylia
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kaszy gryczanej z pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wycinamy głąbia i władamy do garnaka z gorącą wodą. Zagotowywujemy, w miarę odchodzenia liści, wyciągamy je i układamy na półmisku. W każdym liściu ściąć nerw liściowy.
  • 2. Kaszę opłukać, ugotowac na połmiękko w dużej ilości wody, odcedzić, wystudzić.
  • image-0oec9cp 3. Cebulę obrać pokroić na drobne kawałeczki zeszklić na oleju, dodać obrane i pokrojone na mniejsze plasterki pieczarki, poddusić.
  • 4. Do kaszy dodać podsmażone pieczarki z cebulą i mięso. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i vegetą.
  • image-1m8lper 5. Na środek każdego liścia układać łyżką nadzienie i zawijać najpierw 2 przeciwległe boki do środka a potem calość zwinąć w rulonik.
  • image-0s9tg5p 6. Na dno dużego rondla dać liście kapusty a potem ukladać gołąbki (zwinięciem do dołu).Zalać ok. 1-2 szklanki wody. Jeśli zostaną nam leście poukładać je na wierzchu. Całość zakryć folią aluminiową. Piec w temp. 180 stopni okolo 2 godziny.
  • 7. Sos:
    Do bulionu dodać przecier pomidorowy, zagotować, mąkę rozmieszać ze śmietaną i dodać do sosu. Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
  • image-1v5er56 8. Na okolo 40 min. przed końcem pieczenia gołąbków, w miarę możliwości zlać wodę w której piekły się gołąbki lub wybrać łyżką wazową. Całość zalać sosem pomidorowym. Wstawić do piekarnika i piec 40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kasza gryczana Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować