Gołąbki to jedna z naszych tradycyjnych potraw, tym razem z kaszą gryczaną.
3 godz.
Składniki:
Na gołąbki:
1 średnia główka kapusty
ok. 20 dag kaszy gryczanej - nie prażonej (2 torebki)
2 razy tyle wody ile wynosi kasza
5 dag pieczarek
30 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego( może byc również z indyka)
1 cebula
sól, pieprz, vegeta
tluszcz (u mnie olej)
Gołąbki z kaszy gryczanej z pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wycinamy głąbia i władamy do garnaka z gorącą wodą. Zagotowywujemy, w miarę odchodzenia liści, wyciągamy je i układamy na półmisku. W każdym liściu ściąć nerw liściowy.
2.Kaszę opłukać, ugotowac na połmiękko w dużej ilości wody, odcedzić, wystudzić.
3.Cebulę obrać pokroić na drobne kawałeczki zeszklić na oleju, dodać obrane i pokrojone na mniejsze plasterki pieczarki, poddusić.
4.Do kaszy dodać podsmażone pieczarki z cebulą i mięso. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i vegetą.
5.Na środek każdego liścia układać łyżką nadzienie i zawijać najpierw 2 przeciwległe boki do środka a potem calość zwinąć w rulonik.
6.Na dno dużego rondla dać liście kapusty a potem ukladać gołąbki (zwinięciem do dołu).Zalać ok. 1-2 szklanki wody. Jeśli zostaną nam leście poukładać je na wierzchu. Całość zakryć folią aluminiową. Piec w temp. 180 stopni okolo 2 godziny.
7.Sos:
Do bulionu dodać przecier pomidorowy, zagotować, mąkę rozmieszać ze śmietaną i dodać do sosu. Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
8.Na okolo 40 min. przed końcem pieczenia gołąbków, w miarę możliwości zlać wodę w której piekły się gołąbki lub wybrać łyżką wazową. Całość zalać sosem pomidorowym. Wstawić do piekarnika i piec 40 min.
Komentarze