Gołąbki z łososiem, kaparami i sosem z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
z ogonków wykrawamy dokładnie mięso( bez skóry), skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut . Po tym czasie mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy jajko, żółtko, śmietanę, cebulkę i posiekaną pietruszkę. dosypujemy płatki, doprawiamy sola, pieprzem, wyrabiamy, na końcu dodajemy kapary i znów mieszamy.
z kapusty obieramy około 10-12 liści . w dużym garnku gotujemy bulion, blanszujemy całe liście ( z nerwami )przez około 5 minut, odsączamy, napełniamy farszem, spinamy na końcach wykałaczkami. Pozostałymi liśćmi kapusty wykładamy garnek , na liściach układamy gołąbki, zalewamy bulionem ale nie całym.
2. gołąbki gotujemy na małym ogniu około 30 minut, podajemy z sosem:
w rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy mąkę, gdy się zrumieni energicznie mieszając dodajemy bulion, wino, sok z cytryny i śmietankę, doprawiamy kurkumą, gotujemy przez chwilę, następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Porady
gołąbki smakują równie dobrze jeśli zrobimy je ze zwykłej białej kapusty, możemy dodać do sosu odrobinę chrzanu, sos będzie wtedy ostrzejszy
Komentarze