Gołąbki z mieloną kapustą.

0 (0 ocen)

Gołąbki przyrządzam razem z mamą. Są naprawdę pyszne i niedrogie.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    pół główki małej kapusty ( 400 g )
    1 torebka ryżu ( 100 g )
    1 mały koncentrat pomidorowy
    500 ml wody
    3 łyżki oleju roślinnego
    sól, i pieprz do smaku

Gołąbki z mieloną kapustą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj, ryż w torebce, poszatkuj drobniutko kapustę lub zmielić. Kapustę wymieszaj dobrze z doprawionym mięsem,i z ugotowanym ryżem. Uformuj 8-10 gołąbków.
  • 2. Gołąbki podsmaż z obu stron na rozgrzanej głębokiej patelni. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z częścią letniej wody ( 300 ml ), dopraw solą i pieprzem do smaku i zalej gołąbki
  • 3. Duś pod przykryciem na średnim ogniu około 30 minut. Od czasu do czasu podlewając gołąbki pozostałą częścią wody ( 200 ml ) w zależności od potrzeb.

Porady

Jeżeli mięso mielisz w domu, możesz również zmielić kapustę, nie będzie trzeba jej szatkować.

Komentarze

Podobne przepisy