Gołąbki przyrządzam razem z mamą. Są naprawdę pyszne i niedrogie.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
pół główki małej kapusty ( 400 g )
1 torebka ryżu ( 100 g )
1 mały koncentrat pomidorowy
500 ml wody
3 łyżki oleju roślinnego
sól, i pieprz do smaku
Gołąbki z mieloną kapustą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotuj, ryż w torebce, poszatkuj drobniutko kapustę lub zmielić. Kapustę wymieszaj dobrze z doprawionym mięsem,i z ugotowanym ryżem. Uformuj 8-10 gołąbków.
2.Gołąbki podsmaż z obu stron na rozgrzanej głębokiej patelni. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z częścią letniej wody ( 300 ml ), dopraw solą i pieprzem do smaku i zalej gołąbki
3.Duś pod przykryciem na średnim ogniu około 30 minut. Od czasu do czasu podlewając gołąbki pozostałą częścią wody ( 200 ml ) w zależności od potrzeb.
Porady
Jeżeli mięso mielisz w domu, możesz również zmielić kapustę, nie będzie trzeba jej szatkować.
Komentarze