Gołąbki z mięsem i ryżem

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Najlepsze gołąbki z przepisu mojej mamy, z farszem z mięsa mielonego i ryżu. Moją modyfikacją jest przysmażenie gołąbków przed zapieczeniem, kapusta jest wtedy delikatniejsza, a gołąbki zyskują ładny złoty kolor. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 1 kg mięsa mielonego z indyka
    • 2 cebule
    • 2 szklanki ryżu
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 3 ząbki czosnku
    • sól, pieprz do smaku
    • 1 duża główka kapusty białej
    • olej do smażenia
    • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z mięsem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki z mięsem i ryżem 1. • Z kapusty wyciąć głąb.
    • W dużym garnku zagotować wodę, włożyć całą kapustę najpierw głąbem do góry, i pogotować 10 minut, potem odwrócić i znów chwilę pogotować.
    • Oddzielać delikatnie poszczególne liście drewnianą łyżką i wyjmować na tacę. Jest to zajęcie dość pracochłonne.
    • Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
    • Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody.
    • Połączyć ryż z mięsem mielonym i cebulą, przyprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie wymieszać.
    • W każdym liściu kapusty ściąć grubą główną żyłkę, kłaść w tej okolicy dużą łyżkę farszu i zwijać gołąbki w rulon.
  • Gołąbki z mięsem i ryżem 2. • Gotowe obsmażyć na oleju z każdej strony i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
    • Podlać 1 szklanką bulionu, przykryć i zapiekać przez godzinę w temp. 180 st.C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować