Pyszne, syte danie na chłodniejsze dni- idealne. Moi domownicy lubią gołąbki, zatem ja je z przyjemnością przygotowuję.
0 (0 ocen)
Porady
Czas przygotowania zależy od kapusty. Ja robiłam gołąbki jesienią, zatem kapusta nie była już młoda i miękka. Do farszu możemy dodać grzyby świeże lub namoczone suszone oraz posiekaną zieleninę. Kapusty młodej, nowej nie parzymy zbyt długo. Liście nie mogą być zbyt miękkie, ani mocno nasiąknięte wodą, bo będą się rozrywać podczas zawijania z farszem. Danie można odgrzewać oraz zamrażać. Dzieciom nie doprawiamy za ostro. Dla dorosłych przyprawy mocne są wskazane przy przeziębieniu. Z wyczytanych wiadomości o kaszach: Kasza jęczmienna jest bardzo zdrowa. Zawiera: dużo skrobi oraz witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E. A także sporo składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w tym sercowego). Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzem. Z tej porcji wychodzi, ok. 20 średnich gołąbków.
Komentarze