Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wyciąć głąb, przełożyć do większego garnka. Zalać wodą i gotować przez około 8-10 minut . Następnie kapustę wyjąć z wody i delikatnie oddzielić liście. Ostudzić i ściąć zgrubiałe części liści.
2.Do mięsa mielonego wbić jajka, dodać ugotowany ryż ( krócej niż w przepisie na opakowaniu), namoczoną i odciśniętą kajzerkę i posiekany koperek. Wszystko połączyć, doprawić do smaku mieloną, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem.
3.Na każdym liściu ułożyć porcję masy i zwinąć dość ciasno formując gołąbki. Na dnie garnka rozłożyć kilka liści kapusty, na nie gołąbki, zalać wodą i przykryć pozostałymi liśćmi (jeśli zostały). Wrzucić listki laurowe i ziele angielskie, doprawić solą. Gotować około 30-40 minut .
4.Przygotować sos: część wody, w której gotowały się gołąbki połączyć z przecierem pomidorowym i śmietaną, zagotować. Zagęścić mąką . Doprawić do smaku solą , pieprzem i cukrem . Ugotowane gołąbki polać sosem pomidorowym. Smacznego!
Komentarze