Gołąbki z młodej kapusty z wątróbką, kaszą i śliwkami

4.5 (150 ocen)

Pierwszy raz spróbowałam ich na imprezie rodzinnej. Zaciekawiło mnie to nietypowe, ale bardzo smaczne i zdrowe połączenie.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    2 torebki kaszy gryczanej
    100g śliwek suszonych
    300-400g wątróbki drobiowej
    1 cebula
    1 jajko
    1 l.bulionu drobiowo-warzywnego
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    majeranek
    sol, pieprz
    łyżka oleju
    sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka gęstej śmietany
    łyżeczka cukru






Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Gołąbki z młodej kapusty z wątróbką, kaszą i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • blanszuj kapustę 1. Kapustę obierz z wierzchnich liści, wybierz 8-9 ładnych liści i blanszuj do miękkości. Osącz, osusz. Kaszę ugotuj w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Śliwki namocz we wrzątku przez ok.pół godziny. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Wątróbkę umyj, osusz i pokrój w kostkę.
  • przygotuj farsz 2. Do miseczki przełóż przestudzoną kaszę, cebulę, wątróbkę, natkę pietruszki i pokrojone śliwki. Wbij jajko, dodaj majeranek, sól, pieprz i wymieszaj na gładką masę. Z liści wytnij twardy nerw, nałóż farsz i zwiń.
  • zwiń w gołąbki 3. Dno dużego garnka wyłóż wierzchnimi liśćmi kapusty, ułóż gołąbki. Przykryj pozostałymi liśćmi. Zalej bulionem, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na małym ogniu ok.60 minut.
  • 4. Pod koniec gotowania zalej koncentratem pomidorowym rozprowadzonym wodą, śmietaną, cukrem, solą i pieprzem. Podawaj na ciepło z ugotowanymi ziemniakami.





Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować