Gołąbki z młodej kapusty z wątróbką, kaszą i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obierz z wierzchnich liści, wybierz 8-9 ładnych liści i blanszuj do miękkości. Osącz, osusz. Kaszę ugotuj w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Śliwki namocz we wrzątku przez ok.pół godziny. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Wątróbkę umyj, osusz i pokrój w kostkę.
2.Do miseczki przełóż przestudzoną kaszę, cebulę, wątróbkę, natkę pietruszki i pokrojone śliwki. Wbij jajko, dodaj majeranek, sól, pieprz i wymieszaj na gładką masę. Z liści wytnij twardy nerw, nałóż farsz i zwiń.
3.Dno dużego garnka wyłóż wierzchnimi liśćmi kapusty, ułóż gołąbki. Przykryj pozostałymi liśćmi. Zalej bulionem, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na małym ogniu ok.60 minut.
4.Pod koniec gotowania zalej koncentratem pomidorowym rozprowadzonym wodą, śmietaną, cukrem, solą i pieprzem. Podawaj na ciepło z ugotowanymi ziemniakami.
Komentarze