Gołąbki z młodej kapusty z kaszą bulgur

0 (0 ocen)

Kasza bulgur jest jedną z moich ulubionych kasz, polecam spróbować jej w gołąbkach.

Składniki:

  • Gołąbki:
    1 główka młodej kapusty
    ok. 1 l wody
    ok. 30 dag kaszy bulgur z vermicelli
    1 cebula
    15 dag pieczarek
    wywar np. drobiowy do zalania gołąbków
    olej do smażenia
    1 jajko
    sól
    pieprz

    Sos pieczarkowy:
    30 dag pieczarek
    1 cebula
    wywar do podlania pieczarek
    1 łyżka masła
    mąka do zagęszczenia
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-259v0p6 1. Główkę młodej kapusty umyć i oberwać luźne liście. Liści nie wyrzucać, posłużą do wyłożenia dna naczynia, w którym będą się gotować gołąbki. Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do osolonej wody, podgotować.
    Z lekko podgotowanej główki zdejmować liście. Wyciąć grubsze nerwy.
  • image-155twlu 2. Kaszę bulgur przygotować wg przepisu na opakowaniu. (Zalać wodą lub ugotować w lekko osolonej wodzie, w zależności jak jest podane na opakowaniu). Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej kaszy, wbić jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać farsz.
  • image-0584g4d 3. Na większym liściu nałożyć 2 łyżki farszu, na mniejszym trochę mniej i zawijać gołąbki. Ułożyć w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty. Mnie wyszło 13 sztuk gołąbków, ale ilość zależy od wielkości główki.
    Zalać wywarem drobiowym, tak aby gołąbki były przykryte płynem i dusić max. do 1 godz. na małym ogniu. W razie potrzeby dolać trochę wywaru.
  • image-0yal2bj 4. Sos : Pokrojoną cebulę i pieczarki zeszklić na maśle. Zalać wywarem i gotować, aż pieczarki zmiękną. Doprawić do smaku i zagęścić mąką. Polać gołąbki.

Porady

Gołąbki można przygotować z innym sosem, np, pomidorowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kasza bulgur Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować