Kasza bulgur jest jedną z moich ulubionych kasz, polecam spróbować jej w gołąbkach.
Składniki:
Gołąbki:
1 główka młodej kapusty
ok. 1 l wody
ok. 30 dag kaszy bulgur z vermicelli
1 cebula
15 dag pieczarek
wywar np. drobiowy do zalania gołąbków
olej do smażenia
1 jajko
sól
pieprz
Sos pieczarkowy:
30 dag pieczarek
1 cebula
wywar do podlania pieczarek
1 łyżka masła
mąka do zagęszczenia
sól i pieprz do smaku
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Główkę młodej kapusty umyć i oberwać luźne liście. Liści nie wyrzucać, posłużą do wyłożenia dna naczynia, w którym będą się gotować gołąbki. Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do osolonej wody, podgotować.
Z lekko podgotowanej główki zdejmować liście. Wyciąć grubsze nerwy.
2.Kaszę bulgur przygotować wg przepisu na opakowaniu. (Zalać wodą lub ugotować w lekko osolonej wodzie, w zależności jak jest podane na opakowaniu). Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej kaszy, wbić jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać farsz.
3.Na większym liściu nałożyć 2 łyżki farszu, na mniejszym trochę mniej i zawijać gołąbki. Ułożyć w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty. Mnie wyszło 13 sztuk gołąbków, ale ilość zależy od wielkości główki.
Zalać wywarem drobiowym, tak aby gołąbki były przykryte płynem i dusić max. do 1 godz. na małym ogniu. W razie potrzeby dolać trochę wywaru.
4.Sos : Pokrojoną cebulę i pieczarki zeszklić na maśle. Zalać wywarem i gotować, aż pieczarki zmiękną. Doprawić do smaku i zagęścić mąką. Polać gołąbki.
Porady
Gołąbki można przygotować z innym sosem, np, pomidorowym.
Komentarze