Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Dziś jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni – gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem. Każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis na to danie, ja dziś podzielę się swoim! Najbardziej lubię gołąbki z młodej kapusty, są delikatne i pyszne. Zamiast pomidorowego sosu polecam sos grzybowy

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Składniki na gołąbki:
    ◦1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    ◦3 cebule
    ◦200 g ryżu basmati
    ◦1 jajko
    ◦1-2 łyżki oleju
    ◦1 łyżka cząbru
    ◦2 ząbki czosnku
    ◦2 łyżeczki musztardy Dijon
    ◦1 łyżka sosu sojowego
    ◦2-3 główki młodej kapusty
    ◦sól
    ◦pieprz

    Składniki na sos:
    ◦1 marchewka
    ◦1 pietruszka
    ◦½ selera korzeniowego
    ◦2 cebule
    ◦2 liście laurowe
    ◦2-3 całe ziela angielskie
    ◦2 łyżki oleju
    ◦400 ml bulionu grzybowego
    ◦1 łyżka majeranku
    ◦2-3 gałązki świeżego rozmarynu
    ◦sól
    ◦pieprz czarny
    ◦20 g grzybów suszonych

Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie sosu:
    Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na oleju, podlewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn i suszone grzyby. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 30 minut.

    Przygotowanie gołąbków:
    Z kapusty wycinamy głąb, zdejmujemy uszkodzone liście i blanszujemy/gotujemy kapustę we wrzątku przez ok. 10 minut. Wyjmujemy i odsączamy. Delikatnie zdejmujemy liście i ścinamy u nasady nożem gruby nerw.

    Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.

    Do dużej miski przekładamy mięso mielone, ryż i podsmażoną cebulę. Dodajemy jajko, cząber, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę i sos sojowy, wyrabiamy masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Na każdym liściu układamy po 2 łyżki nadzienia. Najpierw składamy boki to środka, a następnie zwijamy w rulon. Zawinięte gołąbki ciasno układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy przygotowanym sosem i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 70-80 minut.

    Gotowe gołąbki wyjmujemy, a powstały sos odparowujemy (ok. połowy) i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli nasz sos nadal jest za rzadki należy zagęścić go łyżką mąki rozbełtaną w niewielkiej ilością wody i zahartowaną sosem, ewentualnie dodać odrobinę śmietanki 18% do zup i sosów.

    Gołąbki podajemy polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować