Tradycyjne danie które nie nudzi się od lat :) Chociaż na przygotowanie potrzeba więcej czasu to warto poświęcić się w jakiś weekend i zadowolić podniebienia :)
60 min
Składniki:
kapusta biała 1 szt
ryż biały 1 kg
cebula duża 2 sztuki
mięso mielone z łopatki 70 dag
mięso mielone wołowe 20 dag
suszone grzyby 5 dag
woda 0.5 l
kostka grzybowa 1 sztuka
kostka warzywna 1 sztuka
sól, pieprz do smaku
Sos
rosół 0.5 l
przecier pomidorowy w kartoniku 500 g
pieprz, sól do smaku
mąka 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
Gołąbki z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby z dodatkiem kostek rosołowych gotujemy w wodzie przez 30 minut, po czym je odstawiamy. Gotujemy i studzimy ryż. Cebulę podsmażamy i mielimy.
2.Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy ją do wrzącej wody i obgotowujemy. Po kolei zdejmujemy liście które będą odchodziły.
3.Ryż mieszamy z mięsem mielonym, cebulą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz zawijamy w pojedyncze liście kapusty.
4.Na dnie garnka układamy kilka liści a na tym układamy zawinięte gołąbki. Zalewamy do połowy wywarem z grzybów. Na wierzch układamy kolejne liście kapusty oraz grzyby. Przykrywamy i pieczemy około godzinę w 180 stopniach.
5.Do rosołu dodajemy przecier, przyprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką.
6.Gotowe gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym. Smacznego :)
Komentarze