Gołąbki z sałaty z groszkiem, bulgurem i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.400 ml wywaru warzywnego gotujemy wraz z groszkiem, kurkumą, masłem, oliwą
z oliwek i porządną szczyptą soli. Wsypujemy bulgur, raz jeszcze gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie bulgur rozdrabniamy widelcem.
2.Liście sałaty myjemy. Potem bierzemy 2 liście, układamy na sitku lub łyżce cedzakowej
jeden na drugim i zanurzamy na kilka sekund w osolonym wrzątku, aby się zespoliły. Wyciągamy, chłodzimy w zimnej wodzie. Pozwalamy im obcieknąć, układając na ręczniku kuchennym. W ten sposób przygotowujemy wszystkie liście jako owijki na nadzienie.
3.Za pomocą chochelki (nabierki) przygotowujemy 8 gołąbków: kolejno wyścielamy chochelkę jedną taką sałatową owijką. Następnie na każdą owijkę nakładamy czubatą łyżkę groszkowego bulguru (ok. 1/8 na gołąbków). Zakładamy brzegi owijki do środka, przyciskamy mocno przez chwilkę. Powstałą półkulę wyjmujemy z chochelki i umieszczamy w formie do zapiekania.
4.W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. (włączanie termoobiegu nie jest zalecane). Każdy gołąbek przykrywamy plasterkiem koziego sera i posypujemy kolorowym pieprzem. Pozostały wywar warzywny (200 ml) gotujemy i podlewamy nim gołąbki. Całość zapiekamy w gorącym
piekarniku przez 10 minut.
Komentarze