Gołąbki z serkiem topionym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Kto z nas nie lubi gołąbków? Ja uwielbiam. Tym razem przygotowałam je z dodatkiem serka topionego. Po przekrojeniu mięsa wypływa z niego serowa lawa. Pyszne!

Składniki:

  • 10 liści z białej kapusty
    500 g mięsa mielonego
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    2 cebule
    Sól
    Pieprz
    0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
    100 g serka topionego śmietankowego
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka mąki
    500 ml wody
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście kapusty zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Następnie odsączamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Formujemy okrągłe gołąbki. W każdym robimy wgłębienie i wkładamy do środka kawałki topionego serka. Zlepiamy tak aby nic nie wypłynęło. Każdego gołąbka zawijamy w liść kapusty. Gotowe obsmażamy na rozgrzanej patelni na rumiano. Przekładamy je do garnka (dno wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty). Na patelnię po smażeniu wlewamy wodę, dodajemy mąkę i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy. Sos przelewamy do mięsa. Opcjonalnie możemy doprawić pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować