Gołąbki z papryką i sosem pieczarkowo- porowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo często je przygotowuje, bo są przepyszne. Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny.

  • 50 min

Składniki:

  • Gołąbki:
    1 główka kapusty włoskiej
    60 dag łopatki wieprzowej
    1 cebula
    1/2 strąka papryki czerwonej
    1/2 strąka papryki zielonej
    1/2 strąka papryki żółtej
    1 jajko
    oliwa
    sól
    pieprz
    Sos:
    20 dag pieczarek
    1/2 pora
    2 łyżki masła
    100 ml śmietany 30%
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z papryką i sosem pieczarkowo- porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę wieprzową gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Mięso razem z cebulą mielimy przez maszynkę. Papryki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Razem z jajkiem dodajemy do mięsa. Farsz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • 2. Z kapusty wykrawam głąb, delikatnie zdejmujemy liście. Pojedyńczo zaparzamy liście w osolonym wrzątku. Na każdy z liści nakładamy porcję farszu. Zwijamy w gołąbki i układamy w garnku. Gołąbki zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości.
  • 3. Pieczarki i pora kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na maśle. Zalewamy śmietaną. Dusimy około 10 minut. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gołąbki podajemy z przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować