Gołąbki z papryką i sosem pieczarkowo- porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę wieprzową gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Mięso razem z cebulą mielimy przez maszynkę. Papryki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Razem z jajkiem dodajemy do mięsa. Farsz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
2.Z kapusty wykrawam głąb, delikatnie zdejmujemy liście. Pojedyńczo zaparzamy liście w osolonym wrzątku. Na każdy z liści nakładamy porcję farszu. Zwijamy w gołąbki i układamy w garnku. Gołąbki zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości.
3.Pieczarki i pora kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na maśle. Zalewamy śmietaną. Dusimy około 10 minut. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gołąbki podajemy z przygotowanym sosem.
Komentarze