Gołąbki z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie gołąbków :
Z kapusty wykrój głąb, wsadź do garna, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu 20-25 minut.
Cebulę pokrój w kostkę. Kurki opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Cebulę i kurki podsmaż na maśle. Ryż zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Mięso wrzuć do miski dodaj podsmażone kurki z cebulą, ryż, jajko, pieprz, sól i pokrojony tymianek. Połącz składniki w jednolitą masę. Nałóż mięsny farsz na liść kapusty i zwiń. Ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Zalej gołąbki bulionem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut w temperaturze 200 stopni.
Przygotowanie sosu :
Kurki dokładnie oczyść. Cebulę pokój na kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj kurki i duś około 10 minut co jakiś czas mieszając. Wlej śmietanę i dodaj parmezan. Wymieszaj składniki i ponownie duś około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wcześniej przygotowane gołąbki polej sosem.
Komentarze