Gołąbki z ryżem i kaszą manną w sosie pomidorowym

4.5 (187 ocen)

Gołąbki robię głównie z samym ryżem i mięsem , tym razem postanowiłam dodać coś innego , padło na kaszkę manną , dzięki niej farsz stał się bardziej delikatny. Podane z młodymi ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem i pietruszką tworzą pyszny duet :)

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    1 kg mięsa mielonego z indyka
    4 woreczki ryżu
    2 szklanki kaszy manny
    2 jajka
    400 ml przecieru pomidorowego
    1 mały koncentrat pomidorowy
    2 liście laurowe
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Gołąbki z ryżem i kaszą manną w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gołąbki 1. Kapustę parzymy, zdejmujemy liście uważamy by ich nie porwać.
    Ryż i kasze podgotowujemy parę min by był pół miękkie.
    Mięso mielone mieszamy z ryżem , kaszą , solą , pieprzem i jajkami-wyrabiamy rękoma masę-formujemy ala kotleciki mielone.
    Na każdy liść kładziemy po kotleciku , zwijamy gołąbki ( najpierw dół i górę do środka , potem boki )
    Na dno garnka układamy pozostałe liście-dzięki temu gołąbki się nie przypalą.
    Na nie układamy warstwami gołąbki.
    1 l wody mieszamy z przecierem pomidorowym,koncentratem solą i pieprzem.
    Zalewamy gołąbki , dodajemy liście laurowe. Gotujemy ok. 40 min do całkowitego zmięknięcia kapusty.

Porady

Do tego farszu będą pasowały pieczarki i cebula Gołąbki świetnie smakują także ze świeżym pieczywem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować