Gołąbki z wołowiną z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w 4 szklanka rosołu wołowego.
2.Obrane mięso od kości mielimy w maszynce. Chili drobno siekamy.
3.Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowany ryż, wlewamy 2 szklanki bulionu i wsypujemy przyprawy. Całość mieszamy. Farsz próbujemy do smaku i ewentualnie jeszcze doprawiamy (farsz powinien być dosyć słony i pikantny).
4.Z kapusty wycinamy głąb i ją parzymy. Ze sparzonych liści wycinamy twarde części i zawijamy w nie przygotowany farsz.
5.Gołąbki ciasno układamy w żeliwnym naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty.Gołąbki zalewamy pomidorami, posypujemy liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Wierzch przykrywamy liśćmi kapusty. Naczynie przykrywamy przykrywką. Gołąbki pieczemy w 160 stopniach C około 3 godzin.
6.Gołąbki proponuję podawać polane sosem pomidorowym.
W garnuszku robimy białą zasmażkę z mąki i masła. Zdejmujemy ją z ognia i dolewamy zimne mleko. Mieszamy trzepaczką. Znów stawiamy na ogień i cały czas mieszamy do zagotowania sosu. Gdy sos się zagotuje dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy. Czekamy do ponownego zagotowania. Sos doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Na koniec wsypujemy posiekane zioła.
Komentarze