Gołąbki z wołowiną z rosołu

4.5 (145 ocen)

U mnie w domu nie przepadamy za gotowanym mięsem z bulionu/rosołu, ale wszyscy uwielbiamy gołąbki. Tak własnie powstał ten przepis.

Składniki:

  • 1 -1,5 kg ugotowanej wołowiny
    szklanka białego ryżu
    6 szklanek rosołu wołowego
    świeża papryczka chili
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    zmielone ziele angielskie
    zmielony liść laurowy

    biała kapusta

    500 g pomidorów z puszki bez skórki
    2-3 ziela angielskie
    2-3 liście laurowe

    sos pomidorowy:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    3/4 litra mleka
    3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól lub domowa przyprawa warzywna
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    świeże zioła: szczypiorek, pietruszka, tymianek i lubczyk
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z wołowiną z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w 4 szklanka rosołu wołowego.
  • 2. Obrane mięso od kości mielimy w maszynce. Chili drobno siekamy.
  • 3. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowany ryż, wlewamy 2 szklanki bulionu i wsypujemy przyprawy. Całość mieszamy. Farsz próbujemy do smaku i ewentualnie jeszcze doprawiamy (farsz powinien być dosyć słony i pikantny).
  • 4. Z kapusty wycinamy głąb i ją parzymy. Ze sparzonych liści wycinamy twarde części i zawijamy w nie przygotowany farsz.
  • image-0rv5hpb 5. Gołąbki ciasno układamy w żeliwnym naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty.Gołąbki zalewamy pomidorami, posypujemy liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Wierzch przykrywamy liśćmi kapusty. Naczynie przykrywamy przykrywką. Gołąbki pieczemy w 160 stopniach C około 3 godzin.
  • 6. Gołąbki proponuję podawać polane sosem pomidorowym.
    W garnuszku robimy białą zasmażkę z mąki i masła. Zdejmujemy ją z ognia i dolewamy zimne mleko. Mieszamy trzepaczką. Znów stawiamy na ogień i cały czas mieszamy do zagotowania sosu. Gdy sos się zagotuje dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy. Czekamy do ponownego zagotowania. Sos doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Na koniec wsypujemy posiekane zioła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.44 (184 ocen)

Pierogi z wołowiną

To może cię zainteresować