Gołąbki z ziemniakami

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszne danie dla miłośników gołąbków. Sycące i rozgrzewające. Zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu. Polecam :-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 główka włoskiej kapusty
    1,2 kg ziemniaków
    2 cebule
    400 gr surowego, wędzonego boczku
    1 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka majeranku
    1 jajko
    ½ szkl śmietany
    Sól, pieprz, wegeta do smaku
    1 kostka rosołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty usunąć pierwsze, zwiędłe liście i wyciąć głąb. Sparzyć wrzątkiem i gotować jeszcze pod przykryciem ok. 5 minut. Podgotowaną główkę odstawić do wystudzenia.
    Boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na suchej patelni.
  • 2. Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i potrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcedzić na sicie. Do ziemniaków dodać przesmażony boczek, jajko i mąkę. Przyprawić majerankiem, solą, pieprzem i wegetą do smaku. Masa powinna być gęsta i zwarta.
  • 3. Na każdy liść kapusty nałożyć po trochu farszu i zawijać ściśle jak gołąbki. Tak postąpić, aż do wyczerpania składników. Na dno garnka ułożyć pozostałe liście kapusty i ściśle układać zawinięte gołąbki. Ok. ½ l wywaru z kapusty ponownie zagotować, dodać kostkę rosołową i śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i zalać nim gołąbki w garnku. Całość gotować pod przykryciem ok. 30-40 min na małym ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować