Moi pradziadkowie przesiedleni z rodzinnego Podola na Dolny Śląsk przywieźli ze sobą wiele tradycji, również kulinarnych. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń.
Gołąbki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki, tak jak na placki ziemniaczane. Jeśli ziemniaki są bardzo wodniste odcedzić na gęstym sitku nadmiar soku. Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na maśle. Przestudzoną dodać do masy ziemniaczanej, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do farszu dodać jajka, dokładnie wymieszać.
2.Kapustę oczyścić, wykroić głąb. Włożyć główkę do dużego garnka z wrzątkiem, gotować kilka minut, wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Następnie zdejmować z niej kolejne liście.
3.Na liście kapusty kłaść po porcji masy ziemniaczanej, przykryć bocznymi częściami liścia i ściśle zwinąć gołąbki, zaczynając od nasady liścia.
4.Dno dużego rondla wyścielić niewykorzystanymi liśćmi kapusty, na nich ciasno ułożyć gołąbki, zalać bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut.
5.Podawać z gęstą wiejską śmietaną, wysmażonym boczkiem, duszoną cebulą lub ulubionym sosem.
Komentarze