Jarskie gołąbki z delikatnym farszem ziemniaczanym w smaku przypominającym kartacze.Chociaż są dość pracochłonne warto poświęcić czas na ich przygotowanie ponieważ są pyszne i syte.
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1,5 kg ziemniaków
3 cebule
2 jajka
sól , pieprz
masło klarowane
0,5 kg małych pieczarek
Sos:
2 l bulionu warzywnego
400 ml śmietanki 30%
sól , pieprz
Gołąbki z ziemniakami i pieczarką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy , myjemy.
1 kg. ziemniaków gotujemy w osolonym wrzątku , odcedzamy , odstawiamy do ostudzenia.
2.Resztę ziemniaków ścieramy na tarce o dużych oczkach , pozostawiamy na sitku by ociekły.
3.Cebulę kroimy w kostkę , szklimy na maśle klarowanym.
4.Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę , dodajemy surowe ziemniaki , cebulę , jajka oraz sól i pieprz.(Pieprzu należy dodać sporo by gołąbki nie wyszły zbyt mdłe)
Wyrabiamy masę.
5.Kapustę parzymy 3-4 min w osolonym wrzątku , zdejmujemy liście , odkładamy parę do wyłożenia garnka.
6.Pieczarki obieramy , przekrawamy na pół.
Na liście kapusty kładziemy po 2 łyżki ziemniaków oraz 2 połówki pieczarki.
7.Zwijamy gołąbki zakładając boczne liście na farsz a następnie zwijamy w rulon.
8.Na patelni rozgrzewamy masło klarowane , obsmażamy gołąbki na rumiano.
Komentarze