Gołąbki z ziemniakami i pieczarką

4.5 (200 ocen)

Jarskie gołąbki z delikatnym farszem ziemniaczanym w smaku przypominającym kartacze.Chociaż są dość pracochłonne warto poświęcić czas na ich przygotowanie ponieważ są pyszne i syte.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    1,5 kg ziemniaków
    3 cebule
    2 jajka
    sól , pieprz
    masło klarowane
    0,5 kg małych pieczarek
    Sos:
    2 l bulionu warzywnego
    400 ml śmietanki 30%
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z ziemniakami i pieczarką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki z ziemniakami i pieczarką 1. Ziemniaki obieramy , myjemy.
    1 kg. ziemniaków gotujemy w osolonym wrzątku , odcedzamy , odstawiamy do ostudzenia.
  • Gołąbki z ziemniakami i pieczarką 2. Resztę ziemniaków ścieramy na tarce o dużych oczkach , pozostawiamy na sitku by ociekły.
  • Gołąbki z ziemniakami i pieczarką 3. Cebulę kroimy w kostkę , szklimy na maśle klarowanym.
  • Gołąbki z ziemniakami i pieczarką 4. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę , dodajemy surowe ziemniaki , cebulę , jajka oraz sól i pieprz.(Pieprzu należy dodać sporo by gołąbki nie wyszły zbyt mdłe)
    Wyrabiamy masę.
  • Gołąbki z ziemniakami i pieczarką 5. Kapustę parzymy 3-4 min w osolonym wrzątku , zdejmujemy liście , odkładamy parę do wyłożenia garnka.
  • Gołąbki z ziemniakami i pieczarką 6. Pieczarki obieramy , przekrawamy na pół.
    Na liście kapusty kładziemy po 2 łyżki ziemniaków oraz 2 połówki pieczarki.
  • Gołąbki z ziemniakami i pieczarką 7. Zwijamy gołąbki zakładając boczne liście na farsz a następnie zwijamy w rulon.
  • Gołąbki z ziemniakami i pieczarką 8. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane , obsmażamy gołąbki na rumiano.
  • Gołąbki z ziemniakami i pieczarką 9. Odłożonymi liśćmi kapusty wykładamy garnek , układamy ścisło gołąbki.
  • Gołąbki z ziemniakami i pieczarką 10. W oddzielnym garnku zagotowujemy bulion , łączymy ze słodką śmietanką , solą i pieprzem.
  • Gołąbki z ziemniakami i pieczarką 11. Sosem zalewamy gołąbki.
    Gotujemy na wolnym ogniu ok 1 h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować