Gołąbki z ziemniaków z sosem grzybowym

4.5 (200 ocen)

  • Średni

Tradycyjne, smaczne danie.

  • Średni

Składniki:

  • GOłąBKI::
    - kapusta: 1 sztuka
    - ziemniaki: 1 kilogram
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło: 3 łyżki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    SOS GRZYBOWY:
    - grzyby: 0.5 kilograma
    - cebula: 1 sztuka
    - masło: 5 dekagramów
    - śmietana 18% mała: 1 opakowanie
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z ziemniaków z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty usunąć rozchylające się, zabrudzone lub uszkodzone zewnętrzne liście. Kapustę myjemy. Ostrym spiczastym nożem wycinamy z główki głąb, wkładamy do garnka z zagotowaną wodą, wycięciem do dna, posypujemy 1 płaską łyżką soli. gotujemy ją z jednej strony około 5 min pod pokrywką i około 5 min z drugiej strony. Systematycznie kolejno zdejmujemy zblanszowane liście. Aby liście łatwiej odchodziły wlewamy do głąba kapusty łyżeczkę oleju.
  • gołabki z ziemniaków 2. Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy rozdrobniony czosnek i nadal podsmażamy. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce tak jak na placki ziemniaczane. Następnie dodajemy do nich 1 jajko, podsmażoną cebulę z czosnkiem; doprawiamy solą, pieprzem ja dodaję łyżkę przyprawy maggi.
  • gołąbki z ziemniaków 3. Porcje tak przygotowanej masy zawijamy w przestudzone liście kapusty i układamy ściśle w rondlu, na dnie którego dajemy liście, z których nie da się zrobić gołąbków. Zalewamy 2 szklankami wody i dodajemy 3 łyżkami masła. Tak przygotowane gołąbki dusimy ok. 2/3 godz. pod pokrywką, w niskiej temperaturze – 150 stopni Podajemy polane sosem grzybowym.
  • 4. Do płaskiego naczynia dajemy łyżkę masła, pokrojone w talarki cebulę, następnie dodajmy pokrojone w plasterki grzyby i dalej podsmażamy na małym ogniu. Całość podlewamy szklanką wody i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, około 30 min. Na koniec podlewamy sos śmietaną i dodajemy do smaku sól, pieprz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować