Gołąbki z ziemniaków z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty usunąć rozchylające się, zabrudzone lub uszkodzone zewnętrzne liście. Kapustę myjemy. Ostrym spiczastym nożem wycinamy z główki głąb, wkładamy do garnka z zagotowaną wodą, wycięciem do dna, posypujemy 1 płaską łyżką soli. gotujemy ją z jednej strony około 5 min pod pokrywką i około 5 min z drugiej strony. Systematycznie kolejno zdejmujemy zblanszowane liście. Aby liście łatwiej odchodziły wlewamy do głąba kapusty łyżeczkę oleju.
2.Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy rozdrobniony czosnek i nadal podsmażamy. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce tak jak na placki ziemniaczane. Następnie dodajemy do nich 1 jajko, podsmażoną cebulę z czosnkiem; doprawiamy solą, pieprzem ja dodaję łyżkę przyprawy maggi.
3.Porcje tak przygotowanej masy zawijamy w przestudzone liście kapusty i układamy ściśle w rondlu, na dnie którego dajemy liście, z których nie da się zrobić gołąbków. Zalewamy 2 szklankami wody i dodajemy 3 łyżkami masła. Tak przygotowane gołąbki dusimy ok. 2/3 godz. pod pokrywką, w niskiej temperaturze – 150 stopni Podajemy polane sosem grzybowym.
4.Do płaskiego naczynia dajemy łyżkę masła, pokrojone w talarki cebulę, następnie dodajmy pokrojone w plasterki grzyby i dalej podsmażamy na małym ogniu. Całość podlewamy szklanką wody i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, około 30 min. Na koniec podlewamy sos śmietaną i dodajemy do smaku sól, pieprz.
Komentarze