Postanowiłam nieco zmienić tradycyjny przepis na gołąbki i tak oto powstała ta wersja dania. Gołąbki przygotowane według mojego przepisu są bardzo aromatyczne i zachwycają bogactwem smaków. Doskonałe!
Składniki:
- główka włoskiej kapusty (może być także biała),
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 10 dag ryżu,
- po 2 łyżki posiekanej, świeżej mięty, bazylii i natki pietruszki,
- 4-5 suszonych pomidorów z oliwy,
- 1 szklanka esencjonalnego bulionu domowego,
- szklanka wody,
- słoiczek dobrego przecieru pomidorowego,
- ząbek czosnku,
- spora szczypta ziół prowansalskich,
- sól, pieprz.
Gołąbki z ziołami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wycinamy głąb, w całości wkładamy ją do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Pod ugotowaniu, odkładamy do wyłożenia garnka) i studzimy.
Pomidory dokładnie osączamy z oliwy i kroimy w drobną kosteczkę.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
Ugotowany ryż dodajemy do mięsa mielonego wraz z posiekaną miętą, bazylią, natką pietruszki oraz suszonymi pomidorami, przyprawiamy solą, pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę.
2.Porcje masy mięsnej nakładamy na liście i zawijamy zgrabne gołąbki.
Przygotowujemy sos – domowy bulion mieszamy ze szklanką letniej wody, dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz i zioła prowansalskie.
Dno dużego garnka wykładamy odłożonym liśćmi. Gołąbki układamy w garnku, zalewamy przygotowanym sosem i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie (ok. 1 godziny 20 minut).
Komentarze