Gołąbki zapiekane pod beszamelem

4.49 (191 ocen)

Pyszna zapiekanka gołąbkowa

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
    3/4 szklanki ugotowanego na półtwardo ryżu
    1 pokrojona i przesmażona cebula + 2 przeciśnięte ząbki czosnku
    sól, pieprz mielony do smaku
    1 młoda kapusta
    sos beszamelowy z 1 łyżki masła, 1 łyżki maki, 300 ml mleka, soli, pieprzu białego, czosnku granulowanego
    posiekany koperek do posypania
    masło do wysmarowania naczynia + bułka tarta lub kasza manna do wysypania
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki Sosy

Gołąbki zapiekane pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1hvvewc 1. Kapustę krótko sparzyć zdejmując po kolei liście.
    Mięso wymieszać z ryżem, cebulą i czosnkiem, doprawić do smaku.
    Zwinięte gołąbki ułożyć w wysmarowanym i wyłożonym liśćmi naczyniu żaroodpornym.
  • image-21wtd27 2. Wlać 1/2 szklanki osolonej wody, wstawić do ciepłego piekarnika i dusić pod przykryciem 30 - 40 minut (licząc od momentu aż danie zacznie bulgotać), w temperaturze 180 stopni.

    Przed końcem wyjąć gołąbki, polać wcześniej przygotowanym sosem beszamelowym, wstawić ponownie do piekarnika i podpiec na rumiano już bez przykrycia.
  • image-0d33lve 3. Przed podaniem posypać koperkiem.

    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować