Gołąbkowa zapiekanka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

alternatywa dla Gołąbkow

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej
    1 kg mięso mielone
    4 woreczki ryż
    margaryna
    0,5 lyz czosnku
    cebula
    sol
    ser

Gołąbkowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kroimy w kostkę i trochę obgotowujemy w osolonej wodzie. Ryż gotujemy i studzimy. Mieszamy mięso, ryż, czosnek, przyprawy i podsmazona cebulke.Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i układamy warstwowo zaczynając od kapusty, potem mięso, i znów kapusta (ilość warstw zależy od wielkości naczynia i ilości składników) ostatnia warstwa ma być z kapusty.Tak przygotowaną zapiekankę przykrywamy i pieczemy przez 60 minut na 220 C Po tym czasie zdejmujemy pokrywę, lub folię i smarujemy górę odrobiną roztopionego masła i i posypujemy startym zoltym serem.Pieczemy na złoty kolor.

Porady

najlepiej smakuje z sosem pomidorowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy