Smakosze golonki pewnie teraz się oburzą ,jaka golonka z kurczaka ,ale to tylko nazwa pokierowana wyglądem dania .Całość doskonale sprawdza się na imprezach i z powodzeniem zastępuje tradycyjną .
Łatwy
Składniki:
- udka z kurczaka (tylko góry z udek): 6 sztuk
- piwo: 1 szklanka
- pieprz prawdziwy: 1 łyżeczka
- przyprawa do mięsa: 0.5 sztuki
- majeranek: 4 łyżeczki
- jarzynka: 2 łyżeczki
"goloneczki"z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z udek odciąć górę i delikatnie wyciąć ,aby nie uszkodzić mięsa z nich kość .Przygotowane mięso natrzeć przyprawami i zostawić na około 30 min .
2.Po tym czasie mięso zwinąć ,koniecznie skórką na zewnątrz i starając się uformować kształt małych goloneczek,spiąć od spodu wykałaczkami .
Golonki ułożyć w brytfance ,podlać piwem i piec w gorącym piekarniku na złoty kolor .Mi zajmuje to około 35- 40 min.
3.Podajemy gorące z kiszoną kapustą lub tradycyjnie z musztardą .
4.Ja pałki piekę osobno ,a z kości gotuję wywar do zupy .
Komentarze