"Goloneczki"z kurczaka

4.5 (170 ocen)

  • Łatwy

Smakosze golonki pewnie teraz się oburzą ,jaka golonka z kurczaka ,ale to tylko nazwa pokierowana wyglądem dania .Całość doskonale sprawdza się na imprezach i z powodzeniem zastępuje tradycyjną .

  • Łatwy

Składniki:

  • - udka z kurczaka (tylko góry z udek): 6 sztuk
    - piwo: 1 szklanka
    - pieprz prawdziwy: 1 łyżeczka
    - przyprawa do mięsa: 0.5 sztuki
    - majeranek: 4 łyżeczki
    - jarzynka: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

"goloneczki"z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • golonka z kurczaka 1. Z udek odciąć górę i delikatnie wyciąć ,aby nie uszkodzić mięsa z nich kość .Przygotowane mięso natrzeć przyprawami i zostawić na około 30 min .
  • golonka z kurczaka 2. Po tym czasie mięso zwinąć ,koniecznie skórką na zewnątrz i starając się uformować kształt małych goloneczek,spiąć od spodu wykałaczkami .
    Golonki ułożyć w brytfance ,podlać piwem i piec w gorącym piekarniku na złoty kolor .Mi zajmuje to około 35- 40 min.
  • golonka z kurczaka 3. Podajemy gorące z kiszoną kapustą lub tradycyjnie z musztardą .
  • 4. Ja pałki piekę osobno ,a z kości gotuję wywar do zupy .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować