Golonka gotowana w kapuście

4.31 (190 ocen)

Golonka, choć bardzo prosta, wymaga jednak trochę czasu ;) Jeśli chcecie, możecie podać ją z gotowanymi ziemniaczkami lub z pieczywem.

Składniki:

  • 1 tylna golonka ok 2kg (lub 2 przednie)
    2 kg kapusty kiszonej
    2 marchewki
    sól peklowa ok 3 łyżeczki
    pieprz
    łyżeczka
    op. przyprawy do bigosu
    3 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.31 (190 ocen)

Golonka gotowana w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonkę umyć, osuszyć i opalić nad płomieniem aby pozbyć się włosków. Natrzeć solą peklową i pieprzem, odstawić na noc do lodówki.
    Na drugi dzień przełożyć do dużego garnka i zalać wodą, gotować 1 godzinę.
    Kapustę, poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić i jeśli kapusta nadal jest bardzo kwaśna to czynność powtórzyć. Golonkę po godzinie gotowania przełożyć do garnka z kapustą, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę do bigosu oraz startą na grubej tarce marchewkę. Dolać tyle wody z gotowania golonki aby otrzymać pożądaną gęstość. Całość gotować do czasu aż mięso zacznie odchodzić łatwo od kości, u mnie ok 2 godziny. W razie konieczności doprawić do smaku.
    Mięso wyjąć i oddzielić od kości, dodać do kapusty. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Porady

Tak ugotowana golonke można podpiec w piekarniku aby nabrała chrupiącej skórki. Jeśli ktoś lubi można kapustę zagęścić zasmażką z mąki. Jednak taka jest bardziej dietetyczna ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Golonki Kapusta Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować