Słodko-kwaśna golonka

4.49 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Golonka w coli a nie w piwie. Soczysta, lekko słodka, lekko kwaśna. Bardzo smaczna i zachęcająca do jedzenia. Czasochłonna ale warta wszystkiego.

Składniki:

  • - 2 średnie golonki
    Wywar:
    - ok.3 l. wody
    - 5 ziaren ziela angielskiego
    - 2 łyżki soli
    - 5 liści laurowych
    - 2 marchewki
    - 1 kostka rosołowa
    - 1/2 łyżeczki pieprzu
    Marynata:
    - 150 ml. coli
    - 4 łyżki ketchupu
    - 1 ząbek rozgniecionego czosnku
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 łyżeczka rozmarynu
    - 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
    - 1/2 łyżeczki pieprzu
    - 1 łyżeczka soku z cytryny
    - szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Dania główne Golonka

Słodko-kwaśna golonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wywar:
    Golonki zalać wodą. Wrzucić marchew, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową. Dodać sól i pieprz. Gotować ok. 2,5 h na małym ogniu. Wyciągnąć golonki. Ponacinać skórę w szachownicę.
  • 2. Marynata:
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W głębokim naczyniu ułożyć golonki i następnie zalać marynatą. Odstawić do lodówki na 2 h. Po godzinie przewrócić na drugą stronę.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
    Golonki przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą, przykryć oraz wstawić do piekarnika na ok 1,5 h. Co 30 min. mięso przekręcać, aby z każdej strony miało piękny kolor. 20 min. przed końcem pieczenia ściągnąć przykrycie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_12-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować