Słodko-kwaśna golonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wywar:
Golonki zalać wodą. Wrzucić marchew, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową. Dodać sól i pieprz. Gotować ok. 2,5 h na małym ogniu. Wyciągnąć golonki. Ponacinać skórę w szachownicę.
2.Marynata:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W głębokim naczyniu ułożyć golonki i następnie zalać marynatą. Odstawić do lodówki na 2 h. Po godzinie przewrócić na drugą stronę.
3.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Golonki przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą, przykryć oraz wstawić do piekarnika na ok 1,5 h. Co 30 min. mięso przekręcać, aby z każdej strony miało piękny kolor. 20 min. przed końcem pieczenia ściągnąć przykrycie.
Komentarze