Golonka w piwie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obieramy, zostawiamy 2 ząbki, resztę siekamy. Golonki nacieramy solą i czosnkiem, dodajemy pokrojone w ćwiartki 3 cebule i zostawiamy w lodówce na noc.
Warzywa obieramy i myjemy, cebulę obieramy i przypalamy. golonki zalewamy wodą, dodajemy warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie (1,5-2 godziny).
Golonki i warzywa wyjmujemy z wywaru (można go potem użyć do zrobienia galarety) i umieszczamy w naczyniu do pieczenia. podlewamy 3/4 butelki piwa.
Resztę piwa wlewamy do rondelka, dodajemy miód, musztardę i trochę pieprzu, podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając.
Skórki golonek nacinamy, następnie smarujemy miodowo-musztardowo-piwną glazurą.
Golonki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, i pieczemy około 1.5 godziny, co jakiś czas smarując glazurą. 10-15 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 180 stopni.
Komentarze