Góra Lodowa

4.51 (198 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Jeśli lubicie mleko w proszku to napewno to ciacho przypadnie Wam do gustu,przepis ten cieszy się wśród moich znajomych dużą popularnością,więc może i Wam się spodoba i zasmakuje:-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • na biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 lyżki kakao
    cukier waniliowy
    Białka ubić z cukrem i żółtkami na puch. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec około 25 minut w 175*C.
    na poncz:
    1/2 szklanki herbaty
    kieliszek rumu lub wódki
    na krem I:
    opakowanie kremu do karpatki
    700 ml mleka
    100 g masła
    Krem przyrządzić według przepisu na opakowaniu.
    na krem II:
    250 g masła
    1 szklanka cukru
    1/2 szklani wody
    2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
    2 łyżki kakao
    paczka okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Góra lodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. ( będą dość płynne)
    składanie ciasta:
    Biszkopt przekroić na połowę, obie części naponczować. Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch. Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia.

Porady

Ciasto najlepsze jest jak przez noc ściągnie dobrze w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.21 (355 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.21 (355 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To może cię zainteresować