Przepis na kwaśnicę dostałam od góralki będąc w Zakopanem, mężowi bardzo smakowała
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
0,5 kg żeberek wędzonych
0,5 kg żeberek świeżych
1 duża cebula
20 dkg boczku wędzonego
3 liście laurowe
6 szt ziela angielskiego
sól
pieprz
kminek
Goralska kwaśnica na wedzonym żeberku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka z wodą włożyć kapustę kiszoną oraz 2 rodzaje żeberek. Dodać liście i ziele, gotować około 50 minut
Wędzony boczek pokroić w kostkę, cebule obrać i również pokroić w kostkę.
Boczek przesmażyć na patelni , następnie dodać cebulę i razem przesmażyć i dodać do gotującej kapusty. Jeszcze chwile gotować. Kwaśnicę doprawić solą ,pieprzem oraz kminkiem.
Podawać z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie.
Komentarze