Góralski gulasz w cytrynowej nucie

0 (0 ocen)

  • 15 min

Do tego herbatka z cytryną (i/lub prądem-jak kto woli) i jesteśmy rozgrzani i syci na swojską nutę:))

  • 15 min

Składniki:

  • 300-350 g karkówki b/k
    sok z 1/2 cytryny
    duża garść kapusty kiszonej (około 200-220 g)
    3 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki smalcu
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka słodkiej papryki w proszku
    1 łyżłeczka soli czosnkowej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka kminku
    ok. 400 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Góralski gulasz w cytrynowej nucie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Pokroić w kostkę o boku 1 cm. Przełożyć do miski, dodać sok z cytryny (uwaga na pestki) i sól czosnkową. Dłońmi wetrzeć składniki "marynaty". Mięso przełożyć do próżniowego pojemnika odessać powietrze i pozostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień mięso przesmażyć na łyżce smalcu. Obraną cebulę pokroić w pół plasterki i poddusić na drugiej łyżce smalcu. Gdy cebula się zeszkli dodać do niej koncentrat i paprykę, wymieszać dokładnie. Wrzucić mięso (razem z wytopionym tłuszczem i sokami), wlać 250 ml wody, wsypać łyżeczkę soli, zamieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić. W między czasie kapustę poszatkować i przepłukać (ale nie jest to konieczne). Gdy mięso będzie na wpół miękkie dodać kapustę, pokrojony w plasterki czosnek, oraz kminek. Wlać około 100-150 ml wody i dusić do miękkości mięsa i kapusty. Podawać gorące z pieczywem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (207 ocen)

Opublikowany w Magazynie
chleb góralski

To może cię zainteresować