Bardzo dobry na jesienne i zimowe chłody. Rozgrzeje, nasyci i wzmocni.
40 min
Składniki:
30 dag kiszonej kapusty (najlepiej z przyprawami)
30-40 dag surowego mięsa wieprzowego bez kości
20 dag wędzonej kiełbasy
15 dag wędzonego boczku
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
pół pora
duża cebula
4 ziemniaki
3-4 ząbki czosnku
3-4 suszone śliwki
3 listki laurowe
parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu
łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Góralski kapuśniak z wędzonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte mięso kroję na kawałki, zalewam 2 l wody i gotuję. Dodaję pokrojoną kapustę, listki, ziele i pieprz. Marchewkę, pietruszkę, seler i por oczyszczam, kroję w kostkę. Obrany czosnek drobno siekam. Wszystko dokładam do zupy i gotuję 30 minut.
2.Umyte i obrane ziemniaki kroję w kostkę i dodaję do zupy razem z pokrojonymi śliwkami. Gotuję następne 30 minut.
3.Kiełbasę i boczek kroję w plasterki, obraną cebulę w kostkę i wszystko razem podsmażam na oleju. Dodaję do zupy i przyprawiam majerankiem, solą i pieprzem. Gotuję jeszcze parę minut do miękkości warzyw.
Jeśli w trakcie gotowania wyparuje za dużo wody, to trochę dolewam.
Komentarze