Danie, które pamiętam z dzieciństwa - kiełbasa gotowana z aromatycznym sosem idealnie komponuje się z tłuczonymi ziemniakami
30 min
Składniki:
2 laski dobrej, podwędzanej kiełbasy
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
pieprz czarny mielony
odrobinka gałki muszkatołowej
mąka
śmietana 18% do zup i sosów w kartoniku - 10 ml
Gotowana kiełbasa w białym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę pokroić w kawałki o grubości mniej więcej 5 cm. Ułożyć w garnku, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać wodą tak, aby przykryła kiełbasę. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie wyciągnąć kiełbasę, listki i ziele. Sos zagęścić mąką i dodać śmietanę, pieprz oraz gałkę. Włożyć kiełbasę i gotować jeszcze 2-3 minuty.
Komentarze