Kukurydza gotowana to bardzo pyszna przekąska. To lekko słodkie proste w przygotowaniu danie. Kukurydza gotowana to taki lekki posiłek w sam raz na letni obiad. Kukurydza gotowana smakuje jeszcze lepiej, gdy oprószymy ją solą i podamy z roztapiającym się masłem.
4.84 (203 ocen)
Kukurydza gotowana potrzebuje około 10 - 15 minut, aby być gotową do spożycia. Podobny czas potrzebny jest, aby kukurydza była ugotowana na parze. Warto wiedzieć, że czas gotowania kukurydzy uzależniony jest od wielkości kolby kukurydzy oraz czy jest to świeże warzywo. Aby gotowanie kukurydzy przebiegło w szybkim czasie można pokroić ja na mniejsze części.
Kukurydza gotowana nie powinna być przygotowywana w osolonej wodzie, ponieważ wtedy twardnieje. Aby kukurydza gotowana była miękka i zachowała słodycz do wody można dodać odrobinę mleka. Zdarzają się również przepisy na gotowanie kukurydzy z łyżką miodu lub cukru. Taka kukurydza gotowana uważana jest za bardziej chrupką i dłużej zachowującą świeżość. Kukurydza gotowana może być przyrządzana w parowarze. Wtedy warzywo umieszczamy na dolnej półce parowaru, aby miało bezpośrednią styczność z wodą i wyższą temperaturą. Po tym jak kukurydza gotowania zostanie zrobiona na parze można ją natrzeć masłem ziołowym. Wystarczy ulubione składniki np.: bazylię, oregano, natkę pietruszki, rozmaryn, tymianek zmiksować z miękkim masłem za pomocą blendera. Następnie powstałą pastę należy dokładnie rozsmarować po ugotowanej kolbie. Warto kukurydzę gotowaną doprawić solą i czarnym pieprzem do smaku.
Kukurydza gotowana może być spożywana przez osoby na diecie. W 100 g gotowanej kukurydzy mamy zaledwie 90 kalorii. Kukurydza gotowana w sposób umiarkowany zalecana jest osobom zmagającym się z cukrzycą. Indeks glikemiczny gotowanej kukurydzy wynosi 53. W sezonie trudno oprzeć się słodkim i chrupiącym kolbom kukurydzy, ale warto pamiętać o wzroście poziomu cukru we krwi.
Komentarze