Roladki indycze jak "cukiereczki" gotowane z dodatkami: świeżą szałwią, pieczarkami, cebulą dymką, czosnkiem i podane ze świeżą miętą, brokułem, młodymi ziemniaczkami, sosem jogurtowo-czosnkowym.
15 min
Składniki:
pierś indycza 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
cebula dymka 2 sztuki
szałwia świeża 0.5 pęczka
pieczarki 10 sztuk
suszone pomidory w oleju 9 sztuk
ser żółty 3 plastry
olej rzepakowy 1 łyżka
sól i pieprz (do smaku)
Gotowane roladki indycze z warzywami i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś indyczą przekrajamy na 3 części/płaty. Każdy płat delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
2.Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Cebule dymkę siekamy i smażymy razem z pieczarkami na łyżce oleju.
3.Piersi pieprzymy i solimy. Trzy ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i ucieramy razem z łyżką oleju z suszonych pomidorów. Piersi nacieramy czosnkiem z olejem.
4.Świeżą szałwię siekamy i posypujemy nią piersi indycze.
5.Dalej nakładamy na każdą pierś po plasterku dobrego żółtego sera.
6.Następnie nakładamy farsz pieczarkowo-cebulowy.
7.Na farsz nakładamy po 3 suszone pomidory w oleju na każdą pierś.
8.Zwijamy piersi w roladki, które zawijamy kilka razy w folię spożywczą, przy czym końce zawiązujemy nicią/sznurkiem. Powstaną tzw. cukiereczki.
9.Zagotowujemy w większym garczku wodę i na wrzątek wrzucamy nasze cukiereczki. Gotujemy je około 30 minut.
10.W międzyczasie gotujemy na parze brokuł oraz młode ziemniaczki.
11.Wyciągamy roladki z wody i na 10-15 minut odkładamy - nie rozwijamy ich jeszcze z folii. Czekamy, aż soki się wchłoną troszkę do mięsa.
12.Roladki podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym (jogurt naturalny mieszamy ze zmiażdzonymi 2 ząbkami czosnku), posypane posiekaną świeżą miętą - obok brokułu i młodych ziemniaczków.
Komentarze