Gotowane śledzie w zalewie

4.5 (193 ocen)

  • 30 min

Moim zdaniem najlepsze śledzie na świecie.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg płatów śledziowych,
    - zalewa -
    0,5 szklanka oleju,
    0,5 szklanka octu,
    2 cebule,
    1 łyżki gorczycy,
    1 łyżki maggi (nie jestem fanką tej "przyprawy no ale tu się sprawdza" )
    1 łyżki suszonego majeranku,
    1 łyżki przyprawy typu vegeta,
    0,5 łyżeczka pieprzu,
    ok 0,5 łyżki soli - zależy od słoności śledzi,
    1,5 łyżki cukru,
    liść laurowy,
    ziele angielskie
    1,5 szklanki wody zimnej.
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Gotowane śledzie w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy w wodzie tak długo aż będą nam odpowiadały smakiem na słoność. Cebulę kroimy w piórka. Do garnka wlewamy wodę, olej, ocet i dodajemy resztę składników zalewy. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu aż cebula będzie miękka. Śledzie pokroić na małe kawałki i dodać do gotującej się zalewy i gotować przez 7 minut. Następnie zdjąć z palnika i wystudzić, po czym wstawić je do lodówki np w słoiku zamkniętym lub przykrytym garnku, w którym się gotowały na minimum dobę.

Porady

Można je spokojnie przechowywać około tygodnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować