Gotowany na parze pstrąg z "frytkami" z białej rzodkwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rzodkiew obieramy, kroimy w słupki.
2.Szykujemy marynatę.
Olej rzepakowy rozcieramy z solą. Dodajemy rozmaryn, kolendrę i pieprz. Mieszamy.
Pstrąga nacinamy delikatnie w poprzek w kilku miejscach, po obu stronach brzucha.
Nacieramy marynatą wnętrze i wierzch ryby, tak aby powchodziła ona też w zrobione nacięcia.
Odstawiamy rybę min. na godzinę do lodówki.
3.Gdy ryba będzie już zamarynowana, kładziemy ja do garnka/urządzenia do gotowania na parze i gotujemy ja ok. 25 minut.
Na 10 minut przed końcem, dokładamy rzodkiew, tak aby i ona lekko się poddusiła.
4.Przed podaniem rybę i "frytki" posypujemy delikatnie sola morską. Rzodkiew możemy też dosmaczyć ulubioną przyprawą. Ja użyłam mielonej papryki.
Komentarze