Gotowany na parze pstrąg z "frytkami" z białej rzodkwi

4.5 (167 ocen)

Myślę, że idealnie nada się na okres poświateczny, gdy przejedzone brzuchy będą "wołały" o coś lekkiego do zjedzenia :)

Składniki:

  • 1 świeży pstrąg
    łyżka oleju rzepakowego
    sól morska
    świeżo zmielony pieprz
    rozmaryn
    kolendra
    1/4 białej rzodkwi
    ulubiona przyprawa
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gotowany na parze pstrąg z "frytkami" z białej rzodkwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rzodkiew obieramy, kroimy w słupki.
  • 2. Szykujemy marynatę.
    Olej rzepakowy rozcieramy z solą. Dodajemy rozmaryn, kolendrę i pieprz. Mieszamy.
    Pstrąga nacinamy delikatnie w poprzek w kilku miejscach, po obu stronach brzucha.
    Nacieramy marynatą wnętrze i wierzch ryby, tak aby powchodziła ona też w zrobione nacięcia.
    Odstawiamy rybę min. na godzinę do lodówki.
  • 3. Gdy ryba będzie już zamarynowana, kładziemy ja do garnka/urządzenia do gotowania na parze i gotujemy ja ok. 25 minut.
    Na 10 minut przed końcem, dokładamy rzodkiew, tak aby i ona lekko się poddusiła.
  • 4. Przed podaniem rybę i "frytki" posypujemy delikatnie sola morską. Rzodkiew możemy też dosmaczyć ulubioną przyprawą. Ja użyłam mielonej papryki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować