Gotowany sernik koksowy na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiórki kokosowe zmielić lub zmiksować w blednerze. Ser zmiksować blenderem lub zmielić w maszynce.
2.Dodać żółtka, cukier puder oraz wiórki koksowe. Margarynę pokroić w kostkę i dodać do garnka. Postawić na ogień, zagotować aż składniki się połączą. Zdjąć z ognia. Jeśli blednowaliście ser, to teraz gdy jest ciepły jeszcze raz zblednować.
3.Następnie dodać proszek budyniowy i wymieszać. Postawić ponownie na ogień i doprowadzić do wrzenia. Znów zdjąć z ognia. Lekko przestudzić.
4. Keksówkę wyłożyć herbatnikami. Wylać połowę masy serowej.
5.Następnych 8 herbatników, sklejać po 2 smarując nutellą.
6.Tak przygotowane herbatniki wyłożyć na masie serowej. Lekko docisnąć. Wyłożyć resztę masy serowej. Ostudzić i odstawić sernik na całą noc.
7.Dekoracja: Kolejnego dnia delikatnie wyjąć sernik z formy. Do miski przelać śmietankę, dodać cukier puder i wstępnie ubić. Następnie wsypać czekoladę w proszku i ubić na sztywno. Posmarować wierzch sernika i odłożyć na godzinę do lodówki. Smacznego!
Komentarze