Ciasto bardzo ładnie prezentuje się na stole, sernik zwłaszcza polecam na różnego rodzaju spotkania i imprezy okolicznościowe. Jest to sernik gotowany - bardzo aksamitny, w cieście kukurydzianym, z ozdobnym witrażem na wierzchu.
Składniki:
Ciasto:
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka kaszy kukurydzianej drobnej
1 szklanka cukru
5 jajek
2/3 szklanki oleju
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
1 opakowanie proszku do pieczenia (15g)
1 fiolka aromatu waniliowego (4,5ml)
Masa:
1 kg serka homogenizowanego o smaku waniliowym 6,5% tłuszczu
150 g masła
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
2 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na 1/2 L mleka każde)
Galaretka:
1 - 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody
1 opakowanie galaretki o smaku poziomkowym
Dodatkowo:
kilka łyżek wiórków kokosowych (można pominąć - jednak z wiórkami witraż jest bardziej wyeksponowany)
Gotowany sernik-witraż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na ciasto jogurt, olej, jajka i cukier zmiksować. Wsypać kaszę kukurydzianą i wymieszać. Odłożyć do napęcznienia (najlepiej włożyć na noc do lodówki).
2.Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wlać aromat. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia.
3.Piec 45 min (180 st. C).
4.Wystudzone ciasto podzielić w poprzek dłuższego boku na 3 równe kawałki, każdy przekroić wzdłuż na pół. Dolną część każdego kawałka ponownie umieścić w formie.
5.W cieście, które utworzy wierzch sernika wyciąć foremkami do ciastek 3 różne wzory (w kombinacji po 2 otwory przy dłuższych bokach formy + 1 otwór na środku każdego z 3-ech kawałków).
6.Na masę serową masło rozpuścić w garnku, dodać cukier i ser - wymieszać. W naczyniu dokładnie wymieszać jajka, mleko i oba opakowania proszku budyniowego. Mieszankę wlać do garnka. Cały czas mieszając, całość zagotować.
7.Gorącą masę wyłożyć na ciasto umieszczone w formie. Wierzch przekryć górą z witrażem. Lekko docisnąć.
8.Dno każdego otworu lekko zasypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wystudzić.
9.Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Tężejącą wylać do otworów tworzących witraż. Odłożyć w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
Komentarze