Głąbki z kaszą gryczaną

4.5 (177 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszne gołąbki z gryczana kaszą, ugotowane w parowarze

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kapusta włoska: 1 sztuka
    - mięso wieprzowe od szynki: 500 gramów
    - wędzona słonina: 20 gramów
    - biała łamana kasza gryczana: 100 gramów
    - wędzona słodka papryka: 2 łyżki
    - kminek: 1 łyżeczka
    - duża czerwona papryka: 1 sztuka
    - gęsty jogurt naturalny: 200 mililitrów
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Głąbki z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę wsypujemy do 200ml wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Mięso razem ze słoniną mielimy w maszynce. Gdy kasza lekko przestygnie dodajemy mięso i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
  • 2. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy główkę na kilka minut do wrzącej wody. Gdy liście lekko zmiękną oddzielamy je od siebie, następnie wycinamy twarde nerwy. Na liściach układamy farsz i formujemy gołąbki. Gołąbki razem z umytą papryką układamy w koszykach parowaru i parujemy przez 40 minut.
  • 3. Ugotowane gołąbki odstawiamy w ciepłe miejsce. Paprykę przecinamy na pół (sok, który z niej wypłyną zachowujemy!), usuwamy pestki i skórkę. Miąższ kroimy na kawałki.
  • 4. Sos znajdujący się na tacce na skropliny w parowarze przelewamy do rondelka, następnie dodajemy sok z papryki. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 - 3 minut. Do sosu dodajmy pokrojoną paprykę i wszystko miksujemy za pomocą blendera. Gdy sos lekko ostygnie dodajemy jogurt i ponownie miksujemy.
  • 5. Gołąbki podajemy z sosem i ewentualnie z białym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować