Gładzica na parze z płatkami papryki i nutą cytrusową

4.5 (187 ocen)

  • 25 min

Gładzica gotowana na parze z płatkami papryki jest pikantna, a jej delikatne białe mięso zyskuje wyraźnie wyczuwalną nutę cytrusową. Dzięki sposobowi przygotowania jest lekka i niskokaloryczna.

  • 25 min

Składniki:

  • 2 wypatroszone gładzice
    2 łyżki oliwy z oliwek
    papryka ostra w płatkach
    3 łyżki posiekanego koperku
    sok i skórka otarta z limonki
    biały pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Gładzica na parze z płatkami papryki i nutą cytrusową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gładzica na parze z płatkami papryki i nutą cytrusową 1. Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Koperek myjemy i drobno siekamy. Z oliwy z oliwek, soku, oraz skórki z cytryny, koperku, płatków papryki, soli orz białego pieprzu przygotowujemy marynatę. Rybę marynujemy przez kilka godzin (im dłużej tym lepiej przejdzie aromatem ziół i przypraw). W garnku zagotowujemy wodę. Na sitko do gotowania na parze wykładamy rybę polewamy marynatą. Gotujemy na parze przez 20 minut. Serwujemy w towarzystwie pomidorowej salsy i ziemniaków/frytek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować