GNOCCHI alla SORRENTINA - Z SOSEM POMIDOROWYM i MOZZARELLĄ

4.47 (149 ocen)

  • 60 min

Te kluseczki są wyśmienite. Gorący sos pomidorowym rozpuszcza mozzarellę, która staje się miękka i ciągnąca ;)...chyba węcej nie muszę Wam pisać;) Nazwa tej potrawy pochodzi od miasta Sorrento na południu Włoch słynącej z wyśmienitych pachnących słońcem pomidorów i najlepszej włoskiej mozzarelli.

  • 60 min

Składniki:

  • na 2-3 porcje:

    6 dojrzałych pomidorków koktajlowych
    300 ml passaty pomidorowej
    1 mozzarella
    świeża bazylia
    oliwa z oliwek
    sól

    na kluseczki- gnocchi:
    0,5 kg ziemniaków (należy wybrać ziemniaki mączne, najlepsze są te o białym lub żółtym miąższu, koniecznie stare)
    ok.150g mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    sól

Wystaw ocenę:

4.47 (149 ocen)

Gnocchi alla sorrentina - z sosem pomidorowym i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos pomidorowy 1. 1. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i dodaj pomidorki (możesz przekroić je na połówki). Posól o podsmaż przez moment pod przykryciem. Teraz dodaj passatę pomidorową (przecier) i rozdrobnioną bazylię. Przykryj i gotuj od czasu do czasu mieszająć przez ok. 30-40 min.
  • mozzarella 2. Mozzarelle pokrój w drobną kostkę.
  • kluseczki - gnocchi 3. Przygotuj gnocchetti. Ziemniaki ugotuj w skórkach w osolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Pozostaw, żeby wystygły.
    Dodaj sól, jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej i stopniowo dosypuj mąkę. Zagniatając ciasto sama musisz zdecydować ile mąki dodać do ciasta (jej ilość zależy od ziemniaków jakie używasz). Wyrabiaj do momentu uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta, bez grudek.
    Reguła jest taka, że im mniej mąki dosypiesz tym gnocchi będą lepsze, ale musi jej być wystarczająco, żeby można było formować ‘kluseczki’.
    Odrywaj po kawałku ciasta i na posypanej mąką stolnicy lub blacie formuj wałeczki o średnicy kciuka, a następnie krój nożem kawałeczki o długości ok 1-2 cm. Gotowe gnocchetti wrzuć do wrzącej osolonej wody, po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze przez 1 min., wyjmuj łyżką cedzakową i dodaj na patelnię z sosem pomidorowym. Gotuj wszystko razem jeszcze przez chwil, poczekaj aż kluseczki wchłoną troszkę sosu. Dopraw solą.
  • kluseczki w sosie pomidorowym 4. Na talerz wyłóż troszkę kluseczek, posyp mozzarella, a następnie dodaj jeszcze troche kluseczek i posyp kolejna mozzarella. Posyp świeżą bazylią i skrop oliwą z oliwek.
    Buon Appetito!

Porady

Mozna uzyc gotowych kluseczek dostepnych w sprzedazy (ok. 500 g). Mozzarelle mozna dodac na patelnie (wylaczyc ogien) z sosem i kluseczkami. Wtedy mozzarella jeszcze bardziej sie rozpusci i bedzie jeszcze bardziej ciagnaca. W tym przypadku mozecie miec problem z nalozeniem porcji natalerze, bo mozzarella ciagnie sie baaaardzo ;) Ja wole wersje podana w przepisie, kazdy sobie wymiesza kluseczki z serem na talerzu;) Poza sezonem na pomidorki, mozna uzyc pomidorow pelati (w tym przypadku zastap pomidorki i passate pomidorami pelati z puszki- rozgniec je w dlonia i postepuj wg przepisu).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Mozzarella Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować