Mój pomysł na pyszne, nieco kaloryczne ale rozpływające się w ustach danie.
Składniki:
- 300g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków ( mogą być z poprzedniego dnia)
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 450g)
- 2 małe cebulki
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 porządna łycha masła
- mąka - co najmniej szklanka jak nie więcej ( zależy od mączystości ziemniaków i szpinaku)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
Gnocchi szpinakowe z pysznym sosem carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki wkładamy do dużej miski. Na patelni rozgrzewamy masło. Cebulkę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Razem szklimy chwilę na gorącym masełku i dodajemy szpinak. Wszystko smażymy do miękkości i odparowania zbędnej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dużą ilością gałki. Tak przyrządzony szpinak dodajemy do ziemniaków i szybko mieszamy. Dodajemy mąkę - tyle, żeby uformować elastyczne ciasto. Z całości odrywamy kawałki i rolujemy na desce lub stolnicy w podłużne "paluchy" i odcinamy kawałeczki. Wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę i gotujemy 2-3 min od momentu wypłynięcia.
W tym czasie możemy zrobić sos. Boczek tniemy w małą kosteczkę. W garnuszku rozkłócamy jajka z mlekiem i śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia- mieszając. Dodajemy sery i wciąż mieszamy. Kiedy sery pięknie się rozpuszczą - dodajemy boczek i przyprawy ( sól, pieprz, gałka) i mieszamy. Zalewamy gnocchi bezpośrednio przed podaniem, każdemu na talerz.
Komentarze