Gnocchi z sosem śmietanowo bazyliowym i suszonymi pomidorami

4.46 (158 ocen)

  • 2 godz.

Gnocchi z sosem śmietanowo bazyliowym i suszonymi pomidorami.. Po prostu pycha! Rodzaj włoskich klusek bardzo przypominający nasze kopytka. Najczęściej podawane z różnego rodzaju sosami. Osobiście uwielbiam gnocchi następnego dnia podsmażane na masełku czosnkowym albo ziołowym!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na gnocchi:

    ◦1 kg ziemniaków (najlepiej sypkich, mącznych)
    ◦200 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
    ◦1 duże jajko roztrzepane widelcem
    ◦1 łyżka soli

    Składniki na sos śmietanowo bazyliowy z suszonymi pomidorami:

    ◦250 ml słodkiej śmietanki 18% do sosów i zup
    ◦3 łyżki pesto z bazylii można kupić gotowe lub zrobić samemu
    ◦3 suszone pomidory
    ◦sól
    ◦pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (158 ocen)

Gnocchi z sosem śmietanowo bazyliowym i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gnocchi z sosem śmietanowo bazyliowym i suszonymi pomidorami 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości w mundurkach. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy przesianą mąkę i sól, robimy dołek i wlewamy do niego roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek grubości małego palca. Podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki o grubości ok. 2 cm. Na każdym kluseczku robimy widelcem charakterystyczne dla gnocchi wgłębienia.

    Gnocchi przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.
  • Gnocchi z sosem śmietanowo bazyliowym i suszonymi pomidorami 2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Do małego garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy pesto z bazylii i pokrojone w kosteczkę suszone pomidory. Często mieszając gotujemy chwilę, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy gnocchi (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).

    Wyławiamy łyżką cedzakową i łączymy z przygotowanym wcześniej sosem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować