Gniazdka w makaronie pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Potrawa z serii lekka mogą ją jeść wegetarianie. Niestety nie skosztowałam każdego gniazdka a takie było moje założenie, bo rodzina też chciała jeść. Patelnia pachniała malizną, dynią i beszamelem.

  • 40 min

Składniki:

  • 150 g makaronu gniazda
    1 papryka czerwona
    1 pomidor duży
    6 pomidorków koktajlowych
    3 jaja
    250 g szpinaku
    150 g dyni
    sól, pieprz
    pietruszka natka
    masło klarowane
    1 ząbek czosnku


    sos beszamelowy:
    1 łyżka mąki krupczatki
    1 szklanka mleka
    1 łyżka masła
    sól, 1/3 łyżeczki kurkumy
    szczypta gałki muszkatołowej

Gniazdka w makaronie pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dynia podsmażona 1. Szpinak myję, kroję i przesmażam na patelni na maśle.Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sprasowany czosnek. Dynię kroję w kostkę, i też przesmażam na patelni na maśle.
  • gniazdka w makaronie 2. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Wykładam go na patelnię, dodaję dynię, układam wydrążonego pomidora, i paprykę połówkę. Cześć szpinaku układam w papryce, z reszty robię gniazdko na makaronie. Jajka wbijam do pomidora, papryki, i szpinaku, solę, pieprzę. Układam pomidorki koktajlowe.
  • beszamel 3. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i przesmażam. Dolewam mleko i dalej gotuję aż sos zgęstnieje, wsypuję kurkumę, gałkę i doprawiam solą.Beszamel wylewam na makaron Wstawiam do piekarnika na 30 minut 190 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy