Potrawa z serii lekka mogą ją jeść wegetarianie. Niestety nie skosztowałam każdego gniazdka a takie było moje założenie, bo rodzina też chciała jeść. Patelnia pachniała malizną, dynią i beszamelem.
40 min
Składniki:
150 g makaronu gniazda
1 papryka czerwona
1 pomidor duży
6 pomidorków koktajlowych
3 jaja
250 g szpinaku
150 g dyni
sól, pieprz
pietruszka natka
masło klarowane
1 ząbek czosnku
Gniazdka w makaronie pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak myję, kroję i przesmażam na patelni na maśle.Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sprasowany czosnek. Dynię kroję w kostkę, i też przesmażam na patelni na maśle.
2.Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Wykładam go na patelnię, dodaję dynię, układam wydrążonego pomidora, i paprykę połówkę. Cześć szpinaku układam w papryce, z reszty robię gniazdko na makaronie. Jajka wbijam do pomidora, papryki, i szpinaku, solę, pieprzę. Układam pomidorki koktajlowe.
3.W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i przesmażam. Dolewam mleko i dalej gotuję aż sos zgęstnieje, wsypuję kurkumę, gałkę i doprawiam solą.Beszamel wylewam na makaron Wstawiam do piekarnika na 30 minut 190 stopni.
Komentarze