Ciastka Gnieciuszki jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Czasem nie nadążamy za własnymi myślami. U mnie właśnie tak jest a przykładem tego są te ciasteczka. Tak prawdę mówiąc miały być eklerki, lub ptysie ale po ugotowaniu ciasta parzonego, w pośpiechu, całe opakowanie jajek wylądowało na podłodze i aby jedno się uratowało.

  • 40 min

Składniki:

  • 250 ml wody
    pół kostki margaryny
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    szczypta soli
    dodatki:
    1 duże jabłko
    100 g rodzynek
    1 łyżka miodu
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Desery Ciastka

Ciastka gnieciuszki jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gnieciuszki jabłkowe 1. Wodę gotujemy z margaryną i solą. Do gotującej dodajemy jedną szklankę mąki i energicznie rozcieramy grudki.
    Do wystudzonej masy dodajemy jedno jajko i drugą szklankę mąki oraz proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto.
    Dzielimy ciasto na dwie części.
    Jabłko obieramy kroimy w kostkę, dodajemy rodzynki, sok z cytryny, miód oraz cynamon, mieszamy.
    Jedno ciasto wałkujemy na cienki placek, wykładamy jabłka, przykrywamy drugim cienko rozwałkowanym ciastem, dociskamy.
    Placek kroimy na mniejsze, takie pięciocentymetrowe kawałki.
    Pieczemy 20 minut w 170 stopniach na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować