Składniki
Na zupę potrzeba:
1 -1/2 szkl. grochu łupanego (namoczyć wcześniej na około 2-3 godz lub na noc),
1-2 marchewki pokrojone w kostkę,
1 pietruszkę korzeń –najlepiej drobno posiekaną w kostkę,
oraz natkę do dekoracji,
6-7 dorodnych ziemniaków pokrojonych w kostkę,
Kawałek selera- pokroić w kostkę lub jeśli domownicy nie lubią pozostawić w kawałku i po ugotowaniu wyjąć,
5cm pora pokrojonego drobno w kosteczkę,
1-2 ząbki czosnku,
listek laurowy,
1 ziarnko ziela angielskiego,
1 łyżeczka majeranku,
Sól , pieprz, słodka czerwona papryka do smaku,
Mała cebulka przypieczona na ogniu
wędzone żeberko
Zupa grochowa z łupanego grochu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania
wędzone żeberko i fasolę gotować w wodzie z solą około godziny, następnie dodać ziemniaki , warzywa i przyprawy - gotować 45 min. Całość zaprawić zasmażką: 5 łyż oleju+2 łyż mąki. polecam
zupę można całkowicie zblendować i podawać z grzankami.
Porady
jak ktoś lubi bardziej sytą może dodać wiejskiej kiełbasy na bogato :)
jak nie dodasz ziemniaków do zupy to ugotuj z reszty składników, zmiksuj i podawaj z makaronem
Komentarze