Grochówka

4.5 (164 ocen)

Uwielbia ją mój mąż. Będzie jeszcze lepsza, gdy już na talerzach dodamy do niej 1-2 łyżki ugotowanej kiszonej kapusty.

Składniki:

  • * 1,5 l wywaru z kości i warzyw
    * 25 dag grochu
    * 3 ziemniaki
    * 20 dag kiełbasy
    * 50 dag boczku wędzonego
    * cebula
    * 2 dag mąki,
    * kilka ziarenek ziela angielskiego
    * listek laurowy
    * majeranek, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grochówka 1.
    Wykonanie
    Groch opłucz, zalej wywarem, dodaj kawałek boczku, gotuj 2 godziny. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Dodaj do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Ugotuj. Cebulę posiekaj. Resztę boczku pokrój w kostkę, podsmaż na patelni. Dodaj cebulę, zeszklij. Posyp mąką, zrumień. Dodaj do zupy, zamieszaj. Dodaj kiełbasę, posyp majerankiem. Gotuj 2 minuty. Przypraw.

Porady

Należy tylko pamiętać, aby sól i majeranek dodać na końcu, ponieważ sól sprawi, że groch będzie twardy, a majeranek nada zupie gorzki smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować