Grochówka

0 (0 ocen)

Zupa ta jest bardzo rozgrzewająca , mega sycąca , zawiesista i pyszna ! Polecam !

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków

    400g łupanego (połówek), żółtego grochu

    300 chudych żeberek wieprzowych

    300g chudego boczku wędzonego

    3-4 marchewki

    2 pietruszki

    kawałek selera

    ok. 15 cm pora

    2-3 listki laurowe

    kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu,

    sól, majeranek, czarny zmielony pieprz

Grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch moczymy w wodzie (ok. 4 cm wody nad poziom grochu) najlepiej całą noc. Żeberka zalewamy zimną wodą, gotujemy z zielem, listkami laurowymi i pieprzem ok. 20 minut. Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i wędzonkę. Odlewamy wodę z grochu, przepłukujemy go i dodajemy do wywaru, solimy wszystko i gotujemy aż warzywa będą miękkie (kolejne 20-30 minut). Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki . Wędzone kawałki boczku i mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Ja na tym etapie delikatnie zmiksowałam zupę blenderem by uzyskać bardziej zawiesistą konsystencję , ale nie musicie tego robić :) . Doprawiamy do smaku pokruszonym w dłoniach majerankiem i czarnym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy