Grochówka babci Adeli

0 (0 ocen)

Jest bardzo sycąca.

Składniki:

  • 250 g grochu
    150 g wędzonego boczku
    6 ziemniaków
    3 marchewki
    1 pietruszka
    majeranek
    wegeta
    sól, pieprz
    3 ząbki czosnku

Grochówka babci adeli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch namaczamy w 1,5 litra wody przez kilka godzin. Następnie dodajemy do niego boczek w jednym kawałku i gotujemy ok. 1,5 godziny aż groch się rozgotuje.
  • 2. Warzywa obieramy ze skórek i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do grochu razem z majerankiem, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.
  • 3. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie doprawiamy do smaku, a boczek kroimy w plastry i podajemy z zupą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy